Door de wereld gaat een woord en veel vluchtelingen

Op het moment van schrijven is Donald Trump precies een week president van de Verenigde Staten van Amerika. In de afgelopen week lijkt hij als een dictator met presidentiële decreten zijn wil door te drijven. De beurzen vinden het prachtig. Koning economie wordt aanbeden met offers. Maar waar bestaan de offers uit? Niet hetero’s krijgen er van langs. Gevangenen mogen weer gemarteld worden. Mensen raken hun zorgverzekering “Obama Care” kwijt. Het milieu krijgt harde klappen. America first dreunt keihard na. Europese leiders zijn in shock, de populisten zien in Trump een gelijke. De Paus waarschuwt de wereld. In het westen waren we gewend om muren af te breken, maar Trump is gestart met de muur met Mexico. Via import heffingen gaat Mexico de muur betalen. Mexico spreekt van vijandelijke handelingen. En vandaag besloot Trump dat vluchtelingen uit zeven landen, onder andere Syrië, Amerika niet meer inkomen.

De Bijbel open

‘Neem een besluit! Grijp in!
Bescherm ons op het heetst van de dag met de schaduw van uw nacht.
Verberg de vluchteling, lever de ontheemde niet uit.
Verleen Moabs vluchtelingen onderdak, wees onze toevlucht tegen de verwoester.’
Is de verdrukking ten einde gekomen en de verwoesting tot staan gebracht, is de tiran uit dit land verdreven, dan wordt in Davids huis een troon geplaatst, gegrondvest op liefde en trouw.
Daar zetelt een rechter die recht zoekt, die ijvert voor gerechtigheid.

Jesaja 16:3-5

Mensenoffers

Koning economie wordt aanbeden met offers. Mensen worden opgeofferd aan de grote idealen van machthebbers. Eigen volk eerst, andere mensen tellen niet. Ik maak me daar zorgen over. Het maakt me verdrietig, boos en bang tegelijk. Want waar gaat het heen met de wereld? Gods Woord geeft op die vraag wel een antwoord. De wereld gaat aan haar eigen wanbeleid te gronden… en dan wordt er in Davids Huis een troon geplaatst. Ik geloof dat Jezus terugkomt. Hij zal als koning heersen. Hij zal gerechtigheid brengen. Heel de Jesaja tekst zal dan uitkomen. Jezus bevrijdt mensen. De liefde overwint.

Tot die dag mag jij een keuze maken? Enerzijds mag je uitroepen naar God: geef bescherming. Anderzijds worden we opgeroepen op te staan en de vluchteling een huis te bieden. Dat is geen populistische taal. Ik weet het. Maar door de wereld gaat nog steeds dit woord van Jesaja. Woorden van God. Zorg voor jezelf en de vreemdeling in je land. Ja, dat kost geld. Misschien beperkt het onze economische groei. Maar sinds wanneer willen christenen mensen offeren voor de economie?

Luisterliederen